La via diplomàtica russa a Síria salva temporalment a Obama

La relació política i personal entre Barack Obama i Vladimir Putin mai ha estat fluïda

La relació política i personal entre Barack Obama i Vladimir Putin mai ha estat fluïda

Barack Obama estava preparat per portar al Congrés la decisió d’un atac militar a Síria. Tot i no necessitar el suport de la cambra baixa, el president i comandant en cap de les forces armades dels Estats Units apostava per una consulta que legitimés l’acció i reforcés la seva imatge. El rebuig a la proposta amenaçava de debilitar, encara més, la credibilitat d’un Obama atrapat en la “línia vermella” de les seves paraules. Aquest dilluns, però, unes declaracions de l’actual secretari d’Estat nord-americà, John Kerry, van portar Rússia a demanar al règim de Baixar Al-Assad que acceptés la destrucció supervisada de les suposades armes químiques que posseeix. Sorprenentment, el ministre d’exteriors sirià va donar llum verda a la proposta. Immediatament, Obama ajornava la votació sobre la intervenció a Síria “per explorar la via diplomàtica”.

La negociació pacífica suposa un alleujament per a tothom: Rússia evita problemes pel seu principal aliat a l’Orient Mitjà i client armamentístic; François Hollande i David Cameron esquiven decisions impopulars als seus països respectius i les Nacions Unides obtenen més temps per respondre. Paradoxalment, però, qui més es beneficia de l’estratègia del govern de Vladimir Putin és Obama. Les negociacions per eliminar les armes químiques d’Al-Assad allunyen la guerra dels Estats Units, on la ciutadania és cada vegada més reticent a tornar a posar els peus en un conflicte. Alhora, la imatge del president, que hagués estat el primer premi Nobel de la pau que emprèn mesures de guerra, queda menys afectada. I és que, com apuntava fa uns dies l’analista polític i militar Edward Luttwak al New York Times, l’estancament és l’única solució viable pels Estats Units. El bloqueig mantindria l’enfrontament entre els ara “enemics” nord-americans – l’exèrcit d’Al-Assad, els aliats iranians i Hezbollah- i els grups extremistes afins a Al-Qaeda, finançats per Qatar i l’Aràbia Saudita, i això li permetria ajornar la decisió d’armar una oposició profundament fraccionada, tot i que el Washington Post assegura que fa dues setmanes que la CIA va començar l’entrega d’armament. Una solució tràgica i cruel per les víctimes de la guerra civil, però estratègica pel posicionament de la primera potència mundial en el tauler internacional.

Sense aclarir encara els punts en què es basarà la negociació, els Estats Units s’aferraran a la diplomàcia amb Moscou per evitar una participació directa que mai els ha convingut. En una situació tan delicada, però, la flexibilitat d’objectius serà essencial per arribar a un acord. Obama haurà de fer equilibris en unes reunions on es juga la seva reputació internacional. El fracàs del diàleg evidenciaria la incapacitat del president de saber controlar el tempo dels esdeveniments i la poca decisió interna de l’administració estatunidenca. Mentrestant, l’estudi del desarmament químic del règim d’Al-Assad serveix d’oxigen per Obama, qui en els dies vinents haurà de determinar quin rumb pren el conflicte.

Anuncis

2 thoughts on “La via diplomàtica russa a Síria salva temporalment a Obama

  1. Bona anàlisi, Carles! Llegeixo aquest post quan ja hi ha hagut acord EUA-Rússia per eliminar l’armament químic de Síria. És una bona notícia, però això només salva la cara d’Obama i de Putin; sobre el terreny tot continua igual i qui en paga les conseqüències és la població civil. L’objectiu ha de ser parar els peus a Al-Assad i que deixi de matar la seva població: dos anys i mig i més de cent mil morts…

    • Totalment d’acord, Pere. La guerra, amb o sense armes químiques, seguirà sent una guerra on qui més patirà serà la gent innocent. Tot i que la decisió dels EUA sembla cínica, també cal pensar en si tenen legitimitat moral per alçar-se com a protectors del món i actuar en territoris desconeguts. Perquè quan ho fan se’ls acusa d’imperialistes i interessats, en moltíssims casos amb raó, i si opten per un altre via se’ls titlla de covards. La decisió d’Obama sempre serà difícil i controvertida.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s