El matrimoni homosexual als Estats Units, davant d’una fita històrica

Home es manifesta amb la bandera estatunidenca i l'arc d'Iris homosexual / Reuters

Home es manifesta amb la bandera estatunidenca i l’arc d’Iris homosexual / Reuters

El febrer de 2004, Del Martin i Phyllis Lyon, dues activistes octogenàries pels drets de les dones i dels homosexuals, van fer possible el seu somni i van casar-se a San Francisco. Ben aviat, però, van haver de tornar a la crua realitat quan, només un més després, el Tribunal Suprem de Califòrnia va prohibir que es continuessin celebrant unions entre persones del mateix sexe. L’agost d’aquell any va establir que l’alcalde de San Francisco no tenia autoritat per casar persones del mateix sexe i va declarar nuls els matrimonis oficiats per ell. Quatre anys més tard, el 2008, el Tribunal Suprem va rectificar i Califòrnia va esdevenir el segon Estat nord-americà a legalitzar el matrimoni homosexual – Massachusetts ja ho havia aprovat l’any 2004. Després de més de 50 anys juntes, Martin i Lyon van oficiar la seva unió en el mateix tribunal de San Francisco en què s’havien il·legalitzat les llicències de casament. L’agost de 2008 Del Martin va morir i uns mesos més tard, el novembre, la realitat va tornar a estroncar les il·lusions de les activistes. Amb un resultat força ajustat, els ciutadans californians van aprovar per referèndum la Proposició 8, una mesura que modificava la constitució de l’Estat i definia el matrimoni només com la unió entre home i dona, tirant pel terra la feina feta.

La setmana passada el Tribunal Suprem va començar a debatre dos casos històrics a favor dels drets dels homosexuals. Es tracta de demandants que han portat la controvertida Proposició 8 i la Llei en Defensa del Matrimoni (DOMA) – un llei federal aprovada el 1996 per Bill Clinton que estableix que un matrimoni és només l’unió d’un home i una dona i, per tant, només aquestes parelles tenen dret a rebre ajudes i beneficis del Govern estatunidenc – a l’autoritat judicial més alta del país per determinar si són inconstitucionals. Es tracta d’un moment excepcional en la lluita pel drets civils, ja que una decisió de la cort favorable al matrimoni gai en els dos casos revolucionaria completament el panorama d’aquest col·lectiu als Estats Units i significaria, pràcticament, la seva legalització a nivell federal. És normal, doncs, que es visquin moments de molt neguit i, fins i tot, d’eufòria continguda.

En els últims deu anys s’ha produït un del canvis de mentalitat més espectaculars dels estatunidencs, cada vegada més favorables al matrimoni gai i lèsbic. On més s’ha notat aquesta acceptació del matrimoni gai ha estat en el Partit Demòcrata, que ha passat de promoure la DOMA durant l’estada a la Casa Blanca de Bill Clinton a recolzar el col·lectiu homosexual amb el mandat de Barack Obama. Fins i tot l’expresident Clinton va instar al Tribunal Suprem a revocar la seva llei al considerar-la “una eina discriminatòria”. Poc després, l’exsecretària d’Estat Hilary Clinton també va advocar per defensar el matrimoni homosexual.

Mentre Obama reconeixia en la campanya per a les presidencials que les parelles homosexuals “haurien de poder casar-se”, el republicà Mitt Romney va situar-se a les antípodes per defensar el matrimoni tradicional. Un fet sorprenent tenint en compte que el candidat a la presidència va ser el primer a legalitzar les unions gais quan va ser governador de Massachusetts. Tot i que amb el segrest del Tea Party la posició del Partit Republicà es va radicalitzar, alguns homes de pes de la formació com Newt Gingrich van demanar replantejar-se l’oposició al matrimoni homosexual. En els últims dies els representants al Senat d’Illinois i d’Ohio, Mark Kirk i Rob Portman, s’han convertit en els primers senadors republicans que defensen la unió entre persones del mateix sexe, contribuint encara més a la progressiva obertura de mires de la societat nord-americana.

Ara, el futur de moltes parelles com Del Martin i Phyllis Lyon és a les mans dels nou jutges del Tribunal Suprem, que hauran d’escoltar arguments a favor i en contra de la DOMA i la Proposició 8 i determinar si atempten contra el dret d’igualtat de la Constitució dels Estats Units. Actualment, només 10 dels 50 estats i el Districte de Columbia han regularitzat les unions gais. Tot i que la decisió del Suprem només és sobre la inconstitucionalitat de dues lleis, una resolució favorable significaria un punt d’inflexió i donaria via lliure al reconeixement del matrimoni homosexual a tot el país.

 

Portada de la revista Time "Gay Marriage Already Won"

Portada de la revista Time “Gay Marriage Already Won”

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s