Els atacs cibernètics enfronten els Estats Units i la Xina

Edifici de l'unitat secreta 61398 de l'Exèrcit Popular Xinès / Reuters

Edifici de l’unitat secreta 61398 de l’Exèrcit Popular Xinès / Reuters

La cursa entre els Estats Units i la Xina per assolir l’hegemonia mundial sempre ha estat tensa. En les últimes setmanes, però, els retrets i les acusacions entre les dues potències s’han incrementat especialment. L’entrada en escena dels atacs cibernètics ha refredat encara més la seva gèlida relació i ha accentuat les crítiques entre els dos imperis. Aquesta no és la primera vegada que l’administració Obama topa amb l’amenaça d’Internet. L’any 2010, la filtració de documents diplomàtics per part de l’organització de hacktivists Wikileaks, coneguda com a Cablegate, va posar en entredit al sistema polític nord-americà. Ara, però, els Estats Units s’enfronten a un nou repte.

El passat 19 de febrer, la Casa Blanca va presentar un informe on s’assenyalava una unitat secreta de l’exèrcit xinès, l’anomenada 61398, com a responsable d’atacs cibernètics contra empreses privades nord-americanes. Unes setmanes abans, The New York Times i The Wall Street Journal asseguraven haver rebut atacs d’informàtics xinesos en els últims quatre mesos. Després d’analitzar intrusions i robatori de dades a més de 140 empreses, Mandiant Corp., una empresa de seguretat cibernètica de Virginia, va concloure que els atacs podrien estar vinculats a una unitat de l’exèrcit xinès a Xangai. Això suposava l’inici de la ciberguerra, una nova guerra freda d’espionatge industrial i corporatiu entre les dues principals potències mundials lliurada en la incontrolable immensitat d’Internet.

El 13 de febrer, el president dels Estats Units, Barack Obama, va anunciar durant el discurs de l’Estat de la Unió haver firmat una ordre executiva que facilitava la col·laboració i l’intercanvi d’informació entre empreses i el Govern per reforçar la seguretat cibernètica nord-americana. “Qualsevol d’aquests atacs serà interpretat com un acte de guerra”, va sentenciar Obama, “el nostre progrés dependrà de la ciberseguretat”. Tot i això, aquest intercanvi de dades ja va suposar les crítiques de part de la premsa i el sector privat, que va considerar que no es donaven prou garanties per entregar dades de les seves activitats. Cinc mesos abans de l’informe de la Casa Blanca, l’ex secretari de Defensa, Leon Panetta, ja havia afirmat que els atacs informàtics podien convertir-se en “el pròxim Pearl Harbor”.

El govern xinès no va tardar a respondre per desestimar l’informe emès pels Estats Units. El portaveu del Ministeri d’Afers Estrangers, Hong Lei, va afirmar que “complim estrictament les lleis contra els ciberatacs” i va enviar un missatge clar a l’executiu d’Obama a l’assegurar que “la Xina ha estat víctima de delictes cibernètics originats des dels Estats Units”. La mateixa queixa des de banda i banda del Pacífic. L’escalada de declaracions i retrets entre les dues potències va seguir en augment i l’onze de març un informe estatal xinès assenyalava amb el dit a la superpotència americana. El document, publicat per l’agència Xinhua, afirmava que un total de 5.792 atacs procedeixen del país nord-americà.

Dos dies després, mentre Obama afirmava que “alguns atacs cibernètics estan patrocinats per estats”, les principals agències d’intel·ligència i seguretat dels Estats Units presentaven al Senat un altre informe on s’assegurava que els ciberatacs desbanquen el terrorisme com a principal amença de la superpotència. Una vegada més, l’executiu de Li Keqiang va respondre amb un altre informe que detallava accions de ciberespionatge del seu enemic i que aquesta amenaça és “cada vegada major”.

Aquestes setmanes els Estats Units i la Xina s’han submergit en un cercle de queixes i reprovacions que no han evitat que es segueixin produint ciberatacs tant a Washington com a Pequín. Mentrestant, un grup d’experts de l’ONU treballa en un manual de la ciberguerra per tal d’establir les normes del nou joc de les dues superpotències mundials.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s